Bæredygtighed i praksis
Opinion

Opinion: Vælg langtidsholdbar kvalitet – også indenfor sikringsbranchen

Af Didier Larsen og Mie Olsen
Lavet af Amanda Irina Larsen, låsesmed-lærling og formand for Dansk Metal Ungdom

Bæredygtighed handler ikke kun om at passe på miljøet, men også at bruge vores ressourcer bedst muligt og undgå for mange udskiftninger. Det handler om fremtidssikring af det, vi bygger, monterer og sætter op.

Pointen er relevant ved byggeri generelt – men også når vi snakker om opgaver som opsætning af låse- og sikringsmekanismer. Jeg oplever som nyudlært låsesmed desværre ofte, hvordan kunder og ejere – i eksempelvis gamle ejerlejligheder i København eller Århus – foretrækker den nemme og billige løsning.

De vælger at beholde et ældgammelt låsesystem. Men det er ikke nødvendigvis bæredygtigt at beholde noget gammelt, som har siddet længe. Især ikke, hvis det skal vedligeholdes og repareres igen og igen for effektivt at sikre, at folk ikke kan bryde ind.  

Læs også: EU vil beskytte håndværkere mod skadelige stoffer

Eller hvis låsene alternativt kunne udskiftes med en elektronisk løsning, hvor adgang kan opdateres automatisk, så der ikke skal laves nye nøgler ved eksempelvis udskiftning af medarbejdere eller beboere. I de nyeste systemer skal man ikke engang have adgangskort – men kan bare bruge sin smartphone.

Et andet eksempel kunne også være i lejligheder, hvor man stadig vælger at installere dørtelefoner i stedet for en digital løsning. Førstnævnte er selvfølgelig den kendte model, men det kræver lange kabeltræk og flere ressourcer.

Holdbarhed er også en vigtig overvejelse indenfor sikringsbranchen. Og her kan man gøre meget som forbruger eller bygningsejer, hvis man sørger for at få tjekket og smurt låsekasserne engang hver andet år – gerne oftere. Så længe de får olie og er bløde, kan de måske holde i 20 til 30 år – men det kræver en lille serviceindsats.

Det virker måske som mange bække små. Men det er også vigtigt, når vi skal spare ressourcer som metal og plastik til låsesystemer.

Læs også: Explainer: De tre former for genbrug af byggematerialer

I min branche ser jeg uheldigvis flere eksempler på, at folk prøver at springe over, hvor gærdet er lavest. Nogle prøver måske at få en tømrer til at installere låse i stedet for at tilkalde en låsesmed. Så ser vi eksempelvis, at dørlukkere monteres forkert og derfor går nemmere i stykker. Eller at man sætter en forkert vriderpind på eller sætter en vrider på et sted, hvor der slet ikke skulle være en.

Ofte når der først er lavet en svær fejl i låsesystemet, kan det være nødvendigt at udskifte hele løsningen. Og det er virkelig spild af ressourcer – omend det er godt for vores forretning, der hviler på timelønninger for udført arbejde.

Min opfordring til både forbrugere og byggeriansvarlige er derfor – vælg langtidsholdbar kvalitet i stedet for de nemme løsninger, når det gælder sikring af døre og indgange. Det kan betale sig – især for klimaet. 

Del dette