Bæredygtighed i praksis

Opinion: Politikerne må støtte kold fjernvarme til gavn for klima og yderområder

Af Mie Olsen og Didier Larsen
Lavet af Gunnar Boye Olesen, civilingeniør og politisk koordinator for Vedvarende Energi.

Der skal i disse dage tages vigtige politiske beslutninger for Danmarks bæredygtige omstilling væk fra olie og gas i mindre byer.

Regeringspartierne forhandler lige nu med Folketingets partier om, hvorvidt kold fjernvarme med jordvarme og varmepumper skal inkluderes i varmeforsyningsloven på lige fod med fjernvarmeværker og dermed have adgang til kommunegaranterede lån.

Måske det kan lyde en smule tørt. Men beslutningerne fra Christiansborg er vigtige for små samfunds reelle mulighed for at omstille i en mere klimavenlig retning og etablere fælles varmeløsninger på landsbybasis.

Heldigvis har der siden været opråb fra både lokale, eksperter og borgmestre i landets kommuner. Så nu må politikerne beslutte, om forslaget skal ændres, så kold fjernvarme skal have de samme rettigheder som almindelig fjernvarme, hvor det varme vand, der cirkuleres, ikke behøver ekstra opvarmning.

Beslutningen er afgørende, fordi det vil give boligejere i områder uden for fjernvarmenettet mulighed for at søge kommunegaranterede lån til fælles varme med kold fjernvarme – eksempelvis jordvarme – på fælles basis.

Kommunegaranterede lån har en rente svarende til normale kreditforeningslån. Det giver en finansiel tryghed, og er en billig finansiering for dem, der gerne vil omstille væk fra at bruge gasfyr, olie eller brændeovn i deres hjem.

Kold fjernvarme kan forsynes med jordvarme og slanger nedgravet i en mark som denne. Foto: Vedvarende Energi

Vi mener ikke, at der skal diskrimineres mellem dem, som er henholdsvis inden for fjernvarmenettet (og dermed kan benytte sig af kommunegaranterede lån) og udenfor, heller ikke med varmeforsyningsloven.

Det vil skabe forskelsbehandling mellem de store byer og de mindre landsbyer.

Borgere, der bor i landsbyer, hvor der er for lille varmeforbrug til fjernvarme, bør også have muligheden for at udskifte individuelle løsninger med fælles løsninger uden, at finansieringen skal være barrieren.

Og det bliver svært, hvis ikke det nuværende udspil for kold fjernvarme ændres.

Læs også: Fra Permatopia til politisk dagsorden: Kan jordvarme hitte uden for fjernvarmenettet?

Kun 57 procent af det danske varmeforbrug er i dag dækket af fjernvarmenettet. Af de resterende godt 40 procent, forventes over halvdelen at kunne have gavn af kold fjernvarme. Det er dem, der bor i nærheden af andre – for eksempel i mindre landsbyer eller huse liggende tæt langs en vej.

Et godt eksempel er Håstrup på Vestfyn med 200 indbyggere og en aktiv energifællesskabsforening. Deres fælles forslag til kold fjernvarme bliver formentligt ikke til noget, hvis projektet ikke kan få kommunegaranti. Det er ærgerligt, for det er alle mennesker, der virkelig gerne vil udskifte klimabelastende privatforbrug af olie og gas.

Men de får kun muligheden, hvis politikerne tager affære og ændrer ministeriets udspil. Derfor håber vi i Vedvarende Energi virkelig, at energipolitikkerne på Christiansborg vil lytte – både regeringspartierne og de andre parter i energiforliget.

Del dette