Bæredygtighed i praksis
Indblik

Sådan indrettede møbelsnedker et helt hus med genbrugsinteriør

Af Mie Olsen og Didier Larsen
KU’s Lighthouse bygning er et CO2-neutralt innovationscenter på Nørrebro med udelukkende genbrugte møbler indvendigt. Det er møbelsnedker Jim Gram fra HOLMRIS B8, der har stået for renoveringen. Han fortæller NyTænk om processen.
Play Video

Opgavens benspænd var simpelt: “Du må ikke købe nye møbler eller materialer.”

Møbelsnedker og servicemontør Jim Gram havde omkring en måned til at indrette Lighthouse-bygningen ved Københavns universitet, før den skulle relanceres med spritnyt – gammelt – interiør d. 24 november. Bygningen er tre etager høj og har en cylinderform.

Læs også: Musicon-projekt krævede entreprenører med flair for genbrugsmaterialer

Her sidder administrative medarbejdere og innovative start-up virksomheder med rødder i universitetsmiljøet og arbejder med at bygge skalérbare forretninger baseret på viden. Jim Gram skulle blandt andet på jagt efter brugte borde til mødelokalerne, kontorfaciliteter, bænke, stole og skabe.

IndslagJim24 1024x576 1
Foto: Didier Larsen

”Normalt leverer vi færdige møbler, som vi skal samle og sætte op. Der kan være lidt tilpasning, men det er ikke meget. Men i sådan en opgave her, er jeg hele tiden i gang med at bruge rundsaven, stiksaven eller pudseklodsen. Det kræver mere håndværk,” fortæller han.

Selve bygningen, der i dag hedder KU Lighthouse, blev oprindeligt lanceret i 2009. Den er CO2-neutral og fik i 2012 titlen som ’det første bæredygtighedscertificerede byggeri i Danmark’.

Til relanceringen i år hyrede universitetet designvirksomheden HOLMRIS B8 og Jim Gram til at finde og upcycle genbrugte møbler, før stedet officielt kunne åbne som et arbejdssted for iværksættere.

”Det er lige noget for mig som møbelsnedker. Jeg fik en liste over de specialmøbler, der skulle leveres samt adgang til universitets kældre og lagre med gamle møbler på for eksempel Panum. Det er spændende at skulle tænke kreativt og renovere,” siger Gram.

IMG 0071 1024x768 1
Foto: Jim Gram

I alt skulle han være med til at designe 30 arbejdspladser, seks møderum og en kantine. Og de eneste materialer, der blev købt hjem, var linoleum til bordoverfladerne og kork til for eksempel beklædning af siddepladser. Alt andet – lige fra lockerskabe over boghylder til skolebænke – skulle genbruges og skæres til, sættes sammen, måles, skilles ad eller renses.

Se også: Indblik i elevopgave: Sådan kan man lave en lampe af kasserede materialer

For eksempel krævede det store mødelokale et bord til 12 personer. Og sådan et var ikke lige til at opstøve på KU´s lagre. Derfor blev løsningen at skære fire mindre runde borde sammen og eksperimentere med forskellige formationer. To af pladerne blev skåret sammen på midten, mens de andre to blev sat frit på i siden, så de fungerer fleksibelt som tillægsplader.  

Ved kontorerne på førstesalen er en række mindre lockerskabe.

IndslagJim23 1024x576 1
Foto: Didier Larsen

De har før været integreret i lukkede vægge, men skulle nu stå frit fremme i kontorfællesskabet. Derfor valgte Gram at erstatte den rå bagside med tilpassede lydplader og skære dem af med plader i egetræsfinér i enden.

Han har udført snedkerarbejdet på stedet og i tæt samarbejde med en arkitekt. Alle møblerne er unikke og findes derfor ikke i produktion noget sted. Gamle stolskaller har fået et nyt design-look ved simpelthen ved at blive skilt ad, renset med lak og malet op i friske farver som orange og grøn.

I et kreativt multirum står et rummeligt opbevaringsskab. 

Her har Gram udvidet et gammelt skab ved at skære tre mindre skabe sammen og tilpasset dørene ved at sætte overskuds brædder på og give det en smart kork finish. Håndtaget er lavet som en læderstrop fra et gammelt læderbælte. Skelettet til de enkelte podium-siddepladser i lokale er konstrueret med aflagte køkkenskabe.

IndslagJim09 1024x576 1
Foto: Didier Larsen

Ifølge Jim Gram kræver det en håndværksmæssig uddannelse at udføre en sådan indretningsopgave.

”Du skal kunne tage de rigtige mål og den rigtige sav. Det går heller ikke an at bruge en sløv klinge, for så bliver møblerne grimme og flossede. Sidst men ikke mindst kræver det ro i sindet at stå og nørde med møblerne”, mener han.

Jim Gram redesignede Lighthouse-bygningen i tæt samarbejde med Sofie Juul Hjorth fra Over Byen Arkitekter, som er specialiserede i bæredygtig indretning.

Del dette